/Articulos/Any Ruyra
16 junio 2019

Cronologia (1858-2003)
Un breu recorregut pels fets més notoris de la vida i l´obra de Joaquim Ruyra, des del naixement fins els actes d´homenatge d´aquest anys.

1858 - Neix el 27 de setembre a Girona, en el carrer Sota Muralla, en una casa coneguda per ca l’Artigues, avui desapareguda
1870 - Cursa els tres primers cursos de batxillerat a l’Institut de 2ª Ensenyança del carrer de la Força de Girona
1873 - La família Ruyra es trasllada a Malgrat de Mar a conseqüència dels darrers flagells de la guerra carlista, refugiant-se a casa del seu amic Benet Turró. Ruyra va estar a Malgrat set o vuit mesos
1874 - Acaba el batxillerat a Barcelona, iniciant els estudis de la carrera de dret.
Els seus pares es traslladen definitivament a Blanes
1878 - Publica la seva primera obra amb el títol de “El canto de la pescadora”, l’única composició literària en castellà seva i editada anònimament
1879 - Acaba la carrera de dret i torna a Blanes
1888 - Exposició Universal de Barcelona
1889 - Participa activament en el grup catalanista de Blanes.
Es casa, amb Teresa de Llinas, residint a Barcelona en el carrer Bretón de los Herreros, en el barri de Gràcia
1890 - En els Jocs Florals de Girona obté el seu primer premi de mans de la Reina Maria Victòria, amb la poesia titulada “ L’Únic remei “
1893 - Junt amb els seus amics, Cortils i Vieta, Joan Ribas i Carreras i Josep Alemany i Borràs, funda la “Tertúlia Literària” de Blanes
1894 - Tradueix al català “Genoveva de Bravant” de Schimt
1895 - Premi extraordinari de poesia dels Jocs Florals de Barcelona
Actua de secretari en els primers Jocs Florals de Blanes, organitzats per la Tertúlia Literària
1896 - En els Jocs Florals de Barcelona se li atorga la Copa Artística per les narracions: “Mar de llamp”, “La mirada del pobret” i “Les senyoretes del mar”
1897 - Premi del Consistori amb “La vetlla dels morts” i “Fineta”.
1899 - El dia 5 de febrer mor el seu pare i passa a viure la major part de l’any a Blanes, per tal d’administrar el patrimoni familiar.
Funda a Blanes la Societat anomenada “Aurora”, amb fins eminentment culturals
1902 - En els Jocs

Florals de Barcelona se li atorga la Copa Artística per la narració. “Jacobé”
Durant uns quants anys passa part de l’hivern a Canàries, a Màlaga o a Alacant, degut el seu delicat estat de salut
1903 - Publicació del seu primer llibre, per la Revista Joventut, amb el títol de “Marines i boscatges”
1904 - Publicació de tres capítols de la novel·la ‘La gent del mas Aulet’, obra inacabada.
Presideix els Jocs Florals de Moià.
1906 - Participa al Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana, amb una comunicació sobre ‘La nostra llengua en les obres literàries’
1907 - Tradueix al català ‘L’Escola de marits’ de Molière.
Tradueix al català ‘Rondalles del poble’ de Erkmann Chatrian
1908 - 8 d’agost: En la vetllada obsequi als socis de l’Orfeó de Blanes, lectura del notable poema ‘El País del Pler’
Tradueix al català ‘L’Art de conspirar’ i ‘Els incansables’ d’Eugène Scribe
1910 - 10 d’0ctubre, concentració de veïns de la conca del riu Tordera, amb motiu del problemàtic projecte de l’aprofitament de l’aigua del riu, on l’eminent prosista Joaquim Ruyra, llegí un important discurs, que més tard fou editat davant del gran ressò que obtingué
1911 - Traducció al francès de la seva famosa narració del “Rem de trenta quatre”, per Raimond Laevivier
1919 - Membre de l’Institut d’Estudis Catalans.
Publicació del llibre ‘La Parada’, segon recull narratiu
1920 - Publicació del primer número de Recull de Blanes, revista en la que Ruyra col·laborà molt intensament amb el pseudònim de l’Avi
Publicació de la segona edició de ‘Marines i boscatges’ amb el nom de ‘Pinya de Rosa’
1922 - Presideix els Jocs Florals de Barcelona, pronunciant un discurs sobre
L’Amor i conreu literari de la nostra llengua catalana’
1924 - Membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans, ocupant la plaça d’Àngel Guimerà
1925 - Presideix virtualment les reunions del cos de redacció de la Revista Recull.
12 de juliol, Pompeu Fabra visita la vila de Blanes acompanyat per Joaquim Ruyra
1928 - Estrena en el Teatre Novetats
de Barcelona, l’obra bíblica ‘La Bona Nova’.
11 de maig: Conferència en la “Biblioteca Balmes” sobre ‘L’art i les seves normes essencials’
12 d’agost: Paorós incendi de les Gavarres.
Publicació del llibre ‘Entre flames’, tercer i últim recull narratiu on destaquen ‘Les coses benignes’ i ‘El frare escalfallits’
1931 - És elegit per a pronunciar la conferència inaugural dels actes organitzats amb motiu de l’erecció del monument a Verdaguer a Montserrat.
1934 - 26 de maig: Homenatge en honor seu, del poble de Blanes, amb motiu de complir els seus 75 anys
27 de setembre, fou portat un rem de trenta-quatre pams que Ruyra, acompanyat dels amics, portà a l’espatlla capella endins, com un ex-vot ofert a la Mare de Déu del Vilar en acció de gràcies.
La Federació de Joves Cristians de Catalunya li ret un homenatge, juntament amb el mestre Millet, al Palau de la Música Catalana de Barcelona.
1938 - 27 de setembre, homenatge dels escriptors catalans el dia del seu vuitantè aniversari, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes en reconeixement pel seu mestratge.
Estrena en el Teatre Poliorama de Barcelona de l’obra ‘En Garet de l’enramada’ per la companyia d’Enric Borràs-Daví-Vila
1939 - El dia 15 de maig mor a Barcelona
El seu enterrament, el dia 17 de maig a Blanes, acompanyat de tots els seus amics fins el cementiri, on encara reposen les seves restes, molt a la vora de les del seu íntim amic Junceda
1958 - 28 de setembre, centenari del seu naixement, inauguració del monument que Blanes dedica a Ruyra, simbolitzat amb una escultura de “Fra Sadurní dels ocells”
1964 - 6 de juny, inauguració d’un monòlit amb la imatge de l´insigne prosista a l’entorn del monument
2003 - Any Ruyra. L‘Ajuntament de Blanes i la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), commemoren amb diferents actes el centenari de la publicació de ‘Marines i boscatges’


ed. 105 -Domènec Valls i Coll- 15 octubre 2003

La Bona Nova (Uns pastorets genials)

Per donar per acabada la meva col·laboració a l’any dedicat a Joaquim Ruyra a través de la Revista “ACTUAL”, he triat com a últim tema un de força desconegut del nostre insigne literat, com és el teatral.

ed. 107 -Domènec Valls- 15 diciembre 2003 Leer más...

Ruyra a Canàries

De molt jove, Ruyra va estar delicat del cor i amb complicacions bronquials, que principalment en les temporades hivernals el perjudicaven molt, tot i això mai va abandonar els caliquenyos que contínuament fumava. Ell mateix en una breu frase definia el seu estat delicat dient que solia estar malalt “des de que cau la fulla fins que es renovella”, cosa que l’impedia desenvolupar normalment la vida i la seva tasca literària.

ed. 106 -Domènec Valls i Coll- 18 noviembre 2003 Leer más...

Retalls de Blanes "Ave Maria Puríssima"

La grandesa de Ruyra està fonamentalment marcada per la seva vida cristiana, d’una fe robusta sense cap escletxa ni fissura, amb senzillesa i humilitat franciscana, amarada per una intensa fortitud i enteresa, que queda reflectida en totes les obres que l’han convertit en un capdavanter dins del camp de les lletres catalanes.

ed. 104 -Domènec Valls i Coll- 16 septiembre 2003 Leer más...

L´avi de "Recull"

Ja hem deixat ben clara l’estreta vinculació de Ruyra amb Blanes, principalment a la seva infantesa, i que bona part de la seva vida va quedar repartida entre Blanes i Barcelona. Però és indiscutible que va ser a la nostre població on Ruyra va manifestar els seus dons literaris amb intensitat, inspirant-se sobretot en les nostres costums i en el meravellós paisatge de la nostra costa.

ed. 103 -Domènec Valls i Coll- 11 agosto 2003 Leer más...

Any Ruyra - La Terra

Joaquim Ruyra, a part de la seva eficaç projecció de la llengua en la literatura catalana i convertir-se en un dels millors prosistes del país, va ser també un defensor de la nostra terra, amb particular dedicació del territori que ell més coneixia, les comarques del Maresme, la Selva i el Gironès. Denuncià les accions, ja fossin naturals o produïdes pels homes, que podien perjudicar la naturalesa i, a la vegada, va exaltar els seus valors, tan humans com paisatgistes, amb l’eina predilecta que més sabia utilitzar, com era la seva prosa.

ed. 102 -Domènec Valls i Coll- 18 julio 2003 Leer más...

Any Ruyra - Jacobé

Entre les proses de Joaquim Ruyra cal posar de relleu ‘Jacobé’, considerada per molts crítics com una autèntica joia de la literatura catalana i premiada en els Jocs Florals de Barcelona de l’any 1902.
Jacobé és considerada com una de les millors obres de l’insigne escriptor. Es una de les narracions més perfectes i emotives on Ruyra es mostra, a part del seu art, com un autèntic pensador.

ed. 101 -Domènec Valls i Coll- 18 junio 2003 Leer más...

Retalls de Blanes "Entre Flames"

En el començament del tercer llibre publicat pel nostre gran prosista, el mateix Ruyra explica el perquè va posar-l’hi aquest suggestiu títol d’”Entre Flames”. “Aquest llibre, que s’edita a honor meva, ha nascut entre dues flames: la del paorós incendi que ha devastat les Gavarres, on radicaven les meves suredes, i la de l’amor que, amb motiu d’aquesta desgràcia, els meus bondadosos amics s’han afanyat a manifestar-me.

ed. 100 -Domènec Valls i Coll- 19 mayo 2003 Leer más...

Retalls de Blanes "La Parada"

L’obra literària de Joaquim Ruyra està impregnada de Blanes, i dos dels principals valors de la nostra població són les persones i el paisatge. Fidel observador dels nostres costums i enamorat de la natura, els descriu magistralment en les seves narracions, poesies i en el mateix teatre.

ed. 99 -Domènec Valls i Coll- 23 abril 2003 Leer más...

Retalls de Blanes "Marines i Boscatges"

El primer llibre de Ruyra es va publicar l’any 1903. Just aquesta fita és la que dóna peu per homenatjar el gran prosista durant el present any 2003 amb la celebració de l’any Ruyra.

ed. 98 -Domènec Valls i Coll- 25 marzo 2003 Leer más...

Ruyra, mestre del català

No hi ha poble sense cultura, ni cultura sense poble
La personalitat de Joaquim Ruyra és un patrimoni del poble català, i particularment del poble de Blanes, on és just que s’hagin centrat els principals actes del seu homenatge en proclamar a tot Catalunya el 2003 com “L’ANY RUYRA”, aprofitant el centenari de la publicació de la seva obra cabdal “Marines i Boscatges”.

ed. 97 -Domènec Valls i Coll- 21 febrero 2003 Leer más...

Retalls de Blanes - Any Ruyra: biografia

Joaquim Ruyra i Oms va néixer a Girona el 27 de setembre de 1858, en una casa coneguda per “Ca L’Artigues” en el carrer de Sota Muralla, avui desapareguda. El seu pare exercia d’advocat en la mateixa ciutat, però la seva família tenia la casa pairal a Blanes, on solien passar-hi els estius. Per això la seva infantesa i primera joventut transcorren entre Girona i Blanes.

ed. 96 -Domènec Valls i Coll- 21 enero 2003 Leer más...