/Articulos/Retalls de Blanes
22 julio 2019

Retalls de Blanes. Mes de març ( arribada de la primavera )
representación del mes de marzo según el Bernat de Granollachs
Aquest any les coincidències del calendari fan que la festivitat de la Setmana Santa, durant la qual es celebren les més solemnes tradicions cristianes conservades, caigui al mes de març.

El nom de març deriva de la divinitat romana “Martius”, que era el déu de la guerra. Aquest mes és considerat com el més variable de tot l’any, el fred encara es fa sentir perquè està situat en el pas de l’hivern a la primavera, com ho demostra el mateix refranyer: “tenir set cares com el març - el març i l’abril fan ganyotes mil - març, marçó, el matí cara de gos i el vespre galant minyó - març marçador, que de nit fa fred i de dia calor.”

Generalment la majoria de les festes tenen un component religiós, atès que durant segles el desenvolupament de la nostra història ha estat marcat per la religió cristiana, fins i tot a la vida quotidiana. Per aquest motiu durant la Setmana Santa i la Pasqua es concentren diades de les més tradicionals de Blanes. El Diumenge de Rams, inici de la Setmana Santa, enguany el 16 de març, es manté encara amb la mateixa solemnitat de sempre, i a la missa del migdia es fa la benedicció dels rams i palmons, commemorant l’entrada de Jesús a Jerusalem. Cal destacar que aquest dia es conserva el costum de l’obsequi d’un tortell per part dels padrins i padrines a llurs fillols.
Dijous Sant: en aquesta data l’Església commemora el Sant Sopar i la institució de l’Eucaristia. Segles enrere tant el Dijous Sant com el Divendres Sant estava absolutament prohibit que es treballés, ni tan sols es podia fer neteja a casa. Durant aquests dies també era costum visitar els “monuments” a les diferents esglésies del poble on hi havia exposat el Santíssim.
Una altra tradició molt arrelada a Blanes era la celebració del “Jubileu de les Quaranta Hores”, que consistia en la vetlla popular del santíssim les 40 hores que estava exposat. Cortils i Vieta la descriu de la següent forma: “Si bé s’conserva lo antich costum de celebrarlo, repartinse las horas per estaments i per carrers, la assistencia y lo esplendor ab que avans se feya han decaygut de un modo notable”. Antigament aquest dia se celebrava un “Viacrucis” que recorria diferents carrers de la vila.
Divendres Sant: És el dia dedicat a fer memòria de la mort de Crist i es celebrava la processó més notable de Blanes, on es recorden alguns dels episodis de la passió de Jesús, sortosament vigent els nostres dies, . Aquesta processó té una altra particularitat, quasi única a Catalunya; hi ha el costum de no rellevar el portador del Sant Crist en tota la processó, que sol durar entre una hora i mitja i dues hores. En aquesta dura tasca només té l’ajuda dels dos companys, que amb unes forques sostenen la creu pels braços en les parades.
A la processó del Divendres Sant, ja fa uns quants anys s’ha recuperat la presència del Manípul de Manaies, que s’ha anat estructurant com una secció autònoma per assegurar-ne la continuïtat. Uns dies abans ja se sent la remor dels timbals i el poble sap que els armats ja es preparen per la processó.
Diumenge (23 de març) Pasqua de Resurrecció: La Pasqua commemora la redempció de la humanitat pel sacrifici de Jesús a la creu. És la gran festa del cristianisme, que evoca la resurrecció de Crist. La celebració cristiana de la pasqua està impregnada de tradicions i d’un profund sentit de joia influït pel retorn del bon temps, quant la natura torna a brotar i florir és la festa de la Pasqua Florida, Jesús ha ressuscitat.
Una tradició molt pròpia de Blanes, amb la particularitat de ser una de les poques poblacions de Catalunya on es conserva amb el màxim esplendor, és el cant de l’Àngel. El migdia del Diumenge de Pasqua surt de la parròquia una processó amb l’imatge de Jesús Ressuscitat per trobar-se amb l’imatge de la Mare de Déu al final del Carrer Ample, on un nen o nena vestit/da d’àngel canta l’antífona “Regina Celi”, antigament no hi faltaven les corresponents salves d’escopetes. La processó retorna a l’església acompanyant al Ressuscitat i a la Mare de Déu de Pasqua per celebrar un solemne ofici, en el qual l’àngel, des del púlpit, torna a cantar l’antífona esmentada.
Una tradició, ja fa anys perduda, que coincidia amb la Pasqua florida era el Salpàs, un capellà acompanyat de dos escolanets recorria les cases de la vila i les cases de pagès del terme, aspergint aigua beneïda i sal a la porta de cada casa, en commemoració del senyal fet a casa dels israelites en el seu desterrament a terres egípcies i per allunyar els mals esperits.


ed. 158 -Domènec Valls i Coll- 12 marzo 2008

Retalls de Blanes. Adéu-siau

En la Bíblia, concretament en el llibre de Cohèlet, tradicionalment conegut com Eclesiastès, hi ha una sèrie de reflexions molt adients al moment de prendre una determinació, una d’elles diu “Tot té el seu moment, sota el cel hi ha un temps per a cada cosa, i cada cosa té el seu temps”. És veritat que les coses tenen un principi i un final, com la mateixa vida terrenal, i aquest és el final definitiu dels meus Retalls de Blanes de la revista Actual.

ed. 176 -Domènec Valls i Coll- 7 septiembre 2009 Leer más...

Retalls de Blanes. Origen de l'escut de Blanes

La història de Blanes és realment interessant i encara molta part d’ella està enterrada i és desconeguda. Tenim indicis de la seva antiguitat gràcies a les diferents troballes, pendents d’una recerca arqueològica en tot rigor, a la muntanya dels “padrets”, lloc on l’any 1971 durant els mesos de setembre i octubre un equip universitari de l’Institut d’Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Barcelona dirigit per la Dra. Ana Ma Muñoz va realitzar unes importants excavacions en el solar de l’antiga Blanda, el poblat iberoromà esmentat en textos de (Mela. Chr. II, 90), (Plini N. H. III. 22) i (Ptolemeu II, 6. 19), on s’han trobat restes del màxim interès.

ed. 175 -Domènec Valls i Coll- 10 agosto 2009 Leer más...

Retalls de Blanes. Lluïsa Vidal i Puig

He intentat a través dels meus escrits donar a conèixer Blanes en forma de retalls, nom que resumeix la intenció de mostrar, de manera comprimida i intentant que sigui entenedora i fàcil, un coneixement dels molts valors que embolcallen el nostre poble, història, tradicions, cultura i art.

ed. 174 -Domènec Valls i Coll- 13 julio 2009 Leer más...

Retalls de Blanes. Terrenys Safa

Per completar l’article anterior dedicat al record d’alguns fets passats ben importants per a la defensa del nostre entorn, vull continuar i concloure amb un fet completament diferent a l’exposat en l’article anterior. En aquest cas hi havia el perill de pèrdua d’un valuós terreny de gran extensió i vital per al desenvolupament urbanístic, que em sembla interessant donar a conèixer a la gent de Blanes.

ed. 172 -Domènec Valls i Coll- 15 mayo 2009 Leer más...

Retalls de Blanes.La mina de feldspat a Pinya de Rosa

Fent un repàs de caire anecdòtic, de situacions passades i fets viscuts que podien haver condicionat el futur de Blanes, he pensat que no era una mala idea treure’n algun a la llum en aquests moments de confusió que vivim en la nostra societat. No és un fet relacionat directament amb cap referència actual, han passat molts anys, però crec que una mirada retrospectiva de la nostra vila pot ajudar-nos a defensar el poc que queda del nostre patrimoni monumental, cultural, paisatgístic i, sobretot, els espais on encara podem gaudir de la natura, i remarco molt especialment, com exemple, el conjunt de Pinya de Rosa i el seu entorn terrestre i marítim.

ed. 171 -Domènec Valls i Coll- 8 abril 2009 Leer más...

Retalls de Blanes. Fra. BERNAT DE BLANES, Abat

El 4 de juny de 1038, Grau de Cabrera i la seva muller Ermessenda, vescomtes de Girona, per remei de llurs ànimes i de les dels seus pares i per la salut del seu fill Ponç, fundaren a la vall de Breda, un monestir benedictí dedicat a Sant Salvador. L’any 1145 el monestir fou cedit als vescomtes de Cabrera.

ed. 170 -Domènec Valls i Coll- 16 marzo 2009 Leer más...

Retalls de Blanes. Monòleg de l’última llamborda

No sé si em coneixeu, vaig viure entre vosaltres durant 45 anys, estic feta d’una de pedra molt forta que figura a les col·leccions de minerals amb el nom de granit, formada al ventre de la terra, filla de les antigues pedreres de La Cellera de Ter. Uns picapedrers em donaren la forma prismàtica que s’utilitza per pavimentar carrers i carreteres. Tècnica força antiga, per cert, molt utilitzada pels àrabs en l’arquitectura urbana de l’època en què van ser presents a les terres ibèriques, tècnica que va ser adoptada majoritàriament per a la pavimentació de molts vials, places i carrers d’alguns pobles de Catalunya. Sovint, se m’acostuma a anomenar, en castellà, com “adoquín”, però com que sóc catalana de naixement, a Blanes vaig adoptar el nom que em pertocava, el de llamborda.

ed. 169 -Domènec Valls i Coll- 13 febrero 2009 Leer más...

Retalls de Blanes. Costa Brava o Costa Serena

En motiu de la celebració del centenari de la denominació del litoral gironí amb el nom de Costa Brava per part de Ferran Agulló i Vidal, nom que, es digui el que es digui, probablement va ser immortalitzat a Blanes, aprofitaré per donar a conèixer que l’esdeveniment va tenir una competència literària prou rellevant, prèvia l’acceptació definitiva de l’esmentat nom.

ed. 168 -Domènec Valls i Coll- 15 enero 2009 Leer más...

Retalls de Blanes.

Pessebres
Els pessebres, tradició centenària que ens enriqueix i ens fa viure el significat cristià del Nadal, són una genuïna expressió religiosa popular dels valors que representen les properes dates nadalenques, amb un llenguatge directe, senzill i artístic, creat pel mateix poble d’una manera viva i contagiosa que ens fa reviure el naixement de Jesús.

ed. 167 -Domènec Valls i Coll- 11 diciembre 2008 Leer más...

Retalls de Blanes.Tradicions i costums del mes novembre

La denominació d’aquest mes, “novembre”, correspon al novè mes de l’antic calendari romà, onzè en el nostre. Es caracteritza per ser el període central de la tardor, que es va preparant per donar pas a l’hivern amb l’arribada del fred. És un mes que comença amb el record dels avantpassats el dia de Tots Sants, l’1 de novembre, i la diada dels difunts el dia 2. Aquest primer dia encara es manté força extesa la tradició de la visita al cementiri amb la col·locació de flors a les sepultures.
A Blanes, antigament, segons hem llegit en el llibre “Ethología de Blanes” de Josep Cortils i Vieta, hi havia un costum popularment conegut amb el nom “lo dia dels morts si voleu per caritat”. Durant el matí moltes colles de criatures vestides de festa, recorrien els carrers, parant-se a les cases dels parents i amics, fent la petició d’una almoina tot pronunciant la frase anteriorment expressada i portant un cabàs o un cistell on posar els donatius, que solien consistir en castanyes o altres fruits del temps.

ed. 166 -Domènec Valls i Coll- 11 noviembre 2008 Leer más...

Retalls de Blanes.Tradicions i costums del mes d’octubre
Els refranys es fan ressò del mes amb dites com ara: “Quan a les sis fa fosca, mor la mosca” o bé “Quan l’octubre és finit, mor la mosca i el mosquit.”
Segons Joan Amades, el mes d’octubre és el més trist i pobre de costums de l’any i certament que la definició de l’autor del “Costumari Català” es ben encertada, ja que he tingut feina a trobar quelcom interessant propi de Blanes dintre d’aquest mes.


ed. 165 -Domènec Valls i Coll- 9 octubre 2008 Leer más...

Retalls de Blanes. Tradicions i festes del mes de setembre

Les festes i celebracions de la nostra vila d'aquest mes tenen un valor simbòlic i institucional. És un mes eminentment marià, que ens afecta molt en una de les devocions més arrelades en el cor de tots els blanencs, i a la vegada commemorem una de les fites històriques més rellevants per al poble català.
El dia 8 de setembre se celebra la festivitat de les imatges marianes que segons la tradició han estat trobades, les quals, sense tenir un dia propi de celebració de la seva festa, honoren la Mare de Déu amb el nom que els nostres avantpassats o els devots la veneren. És el dia en què l'església commemora el naixement de Maria. Com que d'advocacions marianes n'hi ha tantes que sobrepassen el miler, són molts els pobles i llocs, com ara els indrets on es troben les ermites, en els quals el dia 8 de setembre s'hi celebra la seva festa patronal.

ed. 164 -Domènec Valls i Coll- 5 septiembre 2008 Leer más...

Retalls de Blanes.Mes d’agost

Segons la mitologia i la història antiga, el nom d’aquest mes prové del calendari romà i estava dedicat a l’emperador August. Anteriorment se’l coneixia com a “sextilis” ja que era el sisè mes de l’any, amb una durada de vint-i-nou dies. Més endavant li van afegir dos dies més, manllevats al febrer, per tal d’igualar-lo al juliol, dedicat a Juli Cèsar.

ed. 163 -Domènec Valls i Coll- 13 agosto 2008 Leer más...

Retalls de Blanes. Mes de juliol, Santa Anna. La Festa Major.

A l’antic calendari romà el mes de juliol s’anomenava “quintilis”, però va adoptar el nom de “julius” en honor de l’emperador Juli Cèsar.
Pràcticament la majoria de les tradicions i festivitats que ens han ocupat fins ara tenen un origen o un component religiós, com el Nadal, la Pasqua o Sant Joan. El cristianisme va adaptar les seves celebracions a les dates d’altres cultes anteriors per acostar-les a la gent; un exemple n’és la festa de Tots Sants, dedicada als nostres avantpassats i que se celebrava des del segle IV, sota l’advocació de Tots els Màrtirs.
El mes de juliol Blanes celebra la seva Festa Major, la màxima expressió festiva de la nostra vila. La tradició ha posat la vila sota l’advocació de Santa Anna. Diferents arguments més o menys verídics han intentat clarificar la procedència o els motius d’haver escollit l’àvia de Jesús com la nostra patrona.

ed. 162 -Domènec Valls i Coll- 14 julio 2008 Leer más...

Retalls de Blanes.Tradicions i festivitats del mes de juny

El nom del mes de juny deriva del de la deessa Juno, esposa de Júpiter. Una de les seves característiques més significatives és el canvi en la meteorologia, lligat al curs astronòmic i estacional, anomenat científicament el solstici d’estiu. Aquest mes marca una de les etapes més culminants de la vida cultural, agrícola i marítima de Blanes, en la qual antigament el blat i els cereals per una banda i la pesca per una altra, jugaven el paper principal en el desenvolupament de les activitats comercials de la vila. La natura es troba en un moment esplèndid de rendiment de fruits. El refranyer parla en aquest sentit: “ Al Juny, la falç al puny”; “Per Sant Joan, tot es fa gran”; “Per Sant Joan, tot creix un pam”, “Per Sant Joan, creix l’arbre i creix l’infant”. Quant a tradicions, hi ha dues festes cabdals, el dia 24, Sant Joan Baptista, i el dia 29, Sant Pere i Sant Pau.

ed. 161 -Domènec Valls i Coll- 11 junio 2008 Leer más...siquiente >>