/Articulos/Follet Gombau
19 febrero 2020

El follet Gombau
—6Q— Hola menuts! La destrucció dels espais naturals aquest any a Blanes és un fet comú i habitual: en primer lloc, la destrucció de la riba del Tordera per fer passar els nous tubs de l’ampliació de la dessaladora, després la destrucció total del sotabosc i el tancament de Pinya de Rosa, a tot això hem d’afegir també aquest estiu l’extracció absurda de la sorra de la façana litoral a la banda dels Pins, i ara, en un hàbil lloc de política malabarista, la destrucció dels Prats d’en Gai i els boscos del Vilar! Quina mena de regidors i gestors de medi ambient tenim en aquesta ciutat que són incapaços d’aturar aquesta barbàrie?

Per aquest dirigents ignorants, els informaré que els Prats d’en Gai pertanyien —i ho dic en passat, i no present— a uns dels rars ecosistemes denominats “Prats de Dalla”: una comunitat vegetal única a la terra baixa gironina i dels que tan sols en restaven petites comunitats aïllades; per això es tractava d’un espai natural protegit!

Els Prats de Dalla, zones inundables durant l’hivern, oferien una reserva natural d’ufanosa herba que es dallava —d’aquí el seu nom— durant l’estiu per donar de menjar al bestiar. Aquesta activitat desapareguda a final del segle XX, implica l’abandonament d’aquestes zones, i es quan esdevé el creixement espontani de les espècies naturals.

Durant la tardor i l’hivern la zona es converteix en aiguamoll, convertint-se en un lloc de protecció per a les aus aquàtiques que ens arriben aquests mesos de fred, després amb l’arribada de la primavera apareix amb tota la seva esplendor una comunitat herbàcia única i fràgil: entremig del verdor de les gramínies apareixen bellíssimes plantes con són els botons d’or (Ranunctdus bulbosus), les flors de cucut (lychnis flos-cuculi), el lli de prat (Linum mitaüsimum), les orquídies (Orchis laxiflora) etc., etc.

Bé, tots saben que els ocells no donen diners, ni tampoc els arbres ni les plantes, però això de destruir tres espais naturals protegits (PEIN) en un mateix any demostra, sense cap mena de discussió, la ineptitud dels nostres dirigents i politics!

A reveure menuts! I recorda també a la tardor les 3xR’s: Redueix, Reutilitza i Recicla!


ed. 177 -6Q- 13 octubre 2009

El follet Gombau
6Q— Hola menuts! Coincidint amb l’època de l’any en què es generen més residus sòlids urbans (RSU), el Nadal, la Generalitat ha engegat una campanya de prevenció i recollida selectiva de residus adreçada a tota la ciutadania amb l’eslògan: “els nostres residus, la nostra responsabilitat”.


ed. 204 10 enero 2012 Leer más...

El follet Gombau
(6Q)— Hola menuts! Arriba Nadal, és moment de bons desitjos i moltes il·lusions, de parar el pessebre i d’adornar la nostra llar amb llums i boles de colors i com no, guarnir un magnífic arbre de Nadal...


ed. 203 9 diciembre 2011 Leer más...

El follet Gombau
(6Q) Hola menuts! Finalment ens arriben les tan desitjades pluges i també el fred, i amb ells des de les llunyanes terres del Nord, ens arriben també un munt d’ocells i aus aquàtiques per passar l’hivern amb nosaltres.


ed. 202 9 noviembre 2011 Leer más...

El follet Gombau
(6Q) – Hola menuts! Tot i que no ho sembla, som a la tardor. Una tardor descafeïnada, sense pluges i amb temperatures pràcticament estiuenques, conseqüència “sine qua non” del canvi climàtic, però si sou capaços de llegir els petits senyals de la natura observareu el canvi d’estació: les fulles dels roures i d’altres caducifolis comencen a engroguir-se, i poc a poc entapissen de fullaraca el terra del bosc, les baies i aglans són madures i alimenten els petits animalons tot preparant-los per afrontar el llarg hivern que ha d’arribar. Sense cap dubte, som a la tardor.


ed. 201 11 octubre 2011 Leer más...

El follet Gombau
(6Q)- Hola menuts! En aquesta edició de l’ACTUAL arribem a la xifra màgica de les 200 publicacions... Déu n’hi do! Fent un repàs al meus articles hi ha un del que guardo un especial record i del que vull rescatar una part, donat que l’altre dia un company em va preguntar: “escolta’m follet, no t’has fitxat darrerament que gairebé no hi ha pardals?...”


ed. 200 8 septiembre 2011 Leer más...

El follet Gombau
(6Q)– Hola menuts, som en temps de vacances i és ara quan la nostra costa rep la major quantitat de visitants; som molts els qui busquem refrescar-nos de les calors estiuenques amb una bona cabussada o relaxar-nos una estona estirant-nos sobre la sorra de la platja.


ed. 199 9 agosto 2011 Leer más...

El follet Gombau
–6Q– Hola menuts, l’estiu poc a poc ens abraça amb les seves calors sufocants; els éssers vius desenvolupem tot un seguit de mecanismes per poder sobreviure als rigors estiuencs: ens mantenim pràcticament inactius a les hores de més calor, augmenten considerablement la nostra hidratació, ens mostrem més actius a primeres hores del matí o al vespre, quan la temperatura és més agradable... entre d’altres, aquestes modificacions dels nostres hàbits i costums són resposta a la necessitat imperiosa d’assegurar la nostra supervivència.


ed. 198 12 julio 2011 Leer más...

El follet Gombau
(6Q)— Hola menuts! Boscos i jardins són hores d’ara un regal per a la vista i els sentits... la bonança de les temperatures i les pluges moderades d’aquesta primavera han permès un creixement exuberant d’arbres i plantes, entapissant amb tota la gamma de verds cada recó de natura de la ciutat.


ed. 197 12 junio 2011 Leer más...

El follet Gombau
—6Q— Hola menuts! Amb el canvi d’hora els dies s’allarguen i la nouvinguda primavera deixa enrera els rigors del fred hivern; boscos i jardins esclaten en mil flors de colors i a l’aire els seus aromes ens afalaguen els sentits: som a la primavera!


ed. 195 11 mayo 2011 Leer más...

El follet Gombau
(6Q)— Hola menuts, la temporada de nidificació d’aus al delta de la Tordera tot just ha començat. Mercès a l’acord de custòdia entre el càmping la Tordera i l’associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme i la col.laboració de Medi Natural de la Generalitat i d’ambdós ajuntaments −el de Malgrat de Mar i el de Blanes−, podem afirmar que la desembocadura de la Tordera hores d’ara és un veritable paradís natural!


ed. 196 11 abril 2011 Leer más...

El follet Gombau
—6Q— Hola menuts! Vàrem acabar l’any amb la bona notícia de que el Camp de Tir la Gaviota cessaria la seva activitat per aquest nou any “tant si trobava un espai alternatiu com si no”, “és una decisió inamovible i ferma es trobi o no una nova ubicació”.


ed. 194 9 marzo 2011 Leer más...

El follet Gombau
(6Q)- Hola menuts, avui us vull parlar d’uns petits animalons que a la majoria dels humans ens fan molta grima: són els ratpenats o ratapinyades. Aquests petits mamífers voladors, els quiròpters, són uns éssers extraordinaris, capaços de recórrer volant a les fosques milers de quilòmetres durant les seves llargues migracions des del continent Americà fins a les nostres contrades.


ed. 193 9 febrero 2011 Leer más...

El follet Gombau
Es tracta d’una fita important per a tots els blanencs doncs, com ja fa anys que funciona a d’altres ciutats europees, gaudirem de la infraestructura necessària per a l’eliminació completa dels RSU (Residus Sòlids Urbans).


ed. 192 12 enero 2011 Leer más...

El follet Gombau
La Ruta de la Tordera treballa aspectes importants per als visitants i ambientals del riu: petits itineraris municipals permetran als ciutadans locals gaudir de noves zones de passeig i esbarjo.


ed. 191 10 diciembre 2010 Leer más...

El follet Gombau
Sortosament ara ja podrem observar tots aquests ocells que visiten el Delta de la nostra Tordera des de la nova torre de guaita que, mercès a l’acord de custòdia signat entre l’Associació Orchis – Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme i el Càmping La Tordera, s’ha construït a la banda de Malgrat de Mar.


ed. 190 11 noviembre 2010 Leer más...siquiente >>