/Articulos/Retalls de Blanes
16 junio 2019

Personatges il.lustres de la nostra vila:
Josep Alemany i Borràs

Sense cap mena de dubte ens trobem davant d’una de les figures més rellevants que ha tingut la nostra vila, no tan sols en el camp de la literatura sino com a persona de gran formació cultural, estudiós i crític de la vida política, econòmica i social i de la situació de Blanes durant els segles XIX i XX.

Josep Alemany i Borràs
Va néixer a Blanes el 26 de gener de 1868, on cursà els seus estudis primaris. Entusiasta de les belles arts en general, de molt jove s’inicià en la música i la pintura, per finalment dedicar-se a les lletres, possiblement, influenciat pel seu amic Cortils i Vieta. Els seus primers treballs literaris els va desenvolupar en el camp de la poesia, amb uns versos publicats en un periòdic de Palma de Mallorca titulat “La ignorància”, publicació que dirigia mossèn Antoni Alcover. En uns Jocs florals d’Olot va guanyar el primer premi amb la poesia “Al jovent català”. La seva participació era freqüent en molts certàmens literaris de diferents poblacions, on solia ser premiat repetides vegades, donant a conèixer la seva reputació literària arreu de Catalunya.
Alemany fou un gran defensor del catalanisme i un capdavanter en la defensa dels ideals catalanistes i autonòmics, col.laborant en diferents periòdics i revistes, molt especialment en el de la seva comarca “La Costa de Llevant”. Com a narrador literari col.laborà intensament amb la revista “Il.lustració Catalana”, com a polític va distingir-se com a cronista dels esdeveniments catalans en la revista “Las Provincias” de València, en la secció de “Cartas a un amigo”. Però la vessant més important la va dedicar a Blanes seguint la recerca lingüística que havia iniciat Cortils i Vieta amb el seu llibre “Etologia de Blanes”, incrementada amb l’estudi sociològic, els seus coneixements de les tradicions i costums de la vila varen ser decisius en la creació de diferents institucions. El seu treball va ser fonamental en la Renaixença de Blanes, va participar activament en la fundació de l’Ateneu Blandense, el “Círculo de la Amistad Blandense” i l’Orfeó de Blanes. L’Ateneu tenia com a principal objectiu aglutinar culturalment al seu entorn tot el poble de Blanes, amb la particularitat que a finals del segle XIX, Blanes sols disposava de dues institucions de cert nivell cultural, el primer Casino i la Societat de foment, les dues amb una activitat força minsa, així l’Ateneu Blandense es va convertir en un autèntic motor de propulsió cultural de la població.
El seu interès per la història local conjuntament amb l’estudi profund que va realitzar de tota la problemàtica econòmica-social de la vila en aquella època va fructificar en el seu llibre titulat BLANES (“Ensaig d’estudi critich, econòmich, polític-social”), editat l’any 1904 i del qual se n’imprimiren només 100 exemplars. La sinceritat i cruesa del llibre va provocar una gran commoció i rebombori a tots els estaments de la vila, era un extraordinari estudi meticulós de la idiosincràsia del Blanes d’aquell temps, digne de figurar com una tesi sociològica i obra indispensable pel veritable coneixement de la nostra història durant el segle XIX.
Entre les moltes activitats va deixar escrites vàries obres teatrals, alguna d’elles editades, com “Lo Noy de Bordo” i el drama “Lluita Social”, i una llarga llista d’articles i assaigs crítics sobre diferents temes, impossible d’enumerar en una senzilla biografia.
L’any 1889 ingresà al Centre Excursionista de Catalunya, societat que a partir de 1890 va agrupar tots els excursionistes-estudiosos de Catalunya i conjuntament amb el seu amic Cortils i Vieta col.laboraren en el desenvolupament del Centre a través de les publicacions de l’entitat. Actuà com a secretari en els Jocs Florals de Barcelona de l’any 1912 i la seva activitat fou realment extraordinària, tant en la literatura com en la història i la sociologia. Josep Alemany sempre estava situat a primera fila en la defensa de l’autonomia de la seva estimada terra catalana. Els darrers anys de la seva vida varen ser colpits per la mort sobtada de la seva esposa, Francisca Bori i Corretger, el 8 de gener de 1936 i els dramàtics anys de la Guerra Civil i la postguerra. D’aquesta última etapa de la seva vida resten algunes poesies seves inèdites, on reflecteixen els seus sentiments. El 28 de novembre de 1943 mor al Masnou on residia amb la seva filla Francisca.
Josep Alemany i Borràs és dels personatges intel.lectuals més importants de Blanes i per desgràcia, incomprensiblement, desconegut. La seva obra podrà ser estudiada i valorada gràcies a la generositat i estima per Blanes dels seus familiars, ja que fou donada en la seva totalitat i forma part i dignifica al nostre Arxiu Municipal. A través de l’important material de la donació, ja exposat públicament en el núm. 3 de “La Revista Blanda” de l’any 2000, en la secció “Notícies de l’Arxiu”, amb el títol de “Dossier documental Alemany i Borràs”, podem comprovar com es tracta d’un autèntic testimoni d’incalculable valor històric i al mateix temps ens obliga a què sigui perpetuat públicament el seu nom en la forma que requereix la seva obra.


ed. 110 -Domènec Valls i Coll- 15 marzo 2004

Retalls de Blanes.Tradicions i festivitats del mes de maig

Sobre l’origen del nom d’aquest mes hi ha diferents versions, sembla ser que pot venir d’un homenatge als senadors de Roma de més avançada edat anomenats els “maius”. Una altra versió l’atribueix al nom de la deessa de la fecunditat, anomenada “Maia”; o també d’una divinitat bosquetana de la mitologia basca “Maiu”. Finalment el mes s’anomenà Maig i és dedicat a la Verge Maria. Antigament molts calendaris el titulaven “Mes consagrat a Maria, Mare del Bell Amor”.

ed. 160 -Domènec Valls i Coll- 13 mayo 2008 Leer más...

Retalls de Blanes. Mes d'Abril

El nom del mes d’abril deriva de la divinitat Apol·lo i la deessa Venus i es relaciona també amb la paraula llatina “aperire”, que significa obrir. Durant aquest mes la primavera es manifesta esplendorosa en la natura, la vegetació reviu novament i és generosa en els colors i les flors, i més si les pluges acompanyen.

ed. 159 -Domènec Valls i Coll- 15 abril 2008 Leer más...

Retalls de Blanes. Mes de març ( arribada de la primavera )

Aquest any les coincidències del calendari fan que la festivitat de la Setmana Santa, durant la qual es celebren les més solemnes tradicions cristianes conservades, caigui al mes de març.
El nom de març deriva de la divinitat romana “Martius”, que era el déu de la guerra. Aquest mes és considerat com el més variable de tot l’any, el fred encara es fa sentir perquè està situat en el pas de l’hivern a la primavera, com ho demostra el mateix refranyer: “tenir set cares com el març - el març i l’abril fan ganyotes mil - març, marçó, el matí cara de gos i el vespre galant minyó - març marçador, que de nit fa fred i de dia calor.”

ed. 158 -Domènec Valls i Coll- 12 marzo 2008 Leer más...

Retalls de Blanes. Tradicions del mes de febrer

FEBRER, segon mes de l’any, el seu nom procedeix de la denominació d’una divinitat romana, “Februs”. Al tapís de la Creació, obra extraordinària que s’admira a la catedral de Girona, hi figura el mes de febrer representat pel Carro del Sol, com volent indicar que a partir d’aquest mes de l’any el sol ja comença a fer sentir els seus raigs amb més intensitat.
Les dites del mes de febrer ens recorden que la fredor de l’hivern encara és present entre nosaltres i aquesta circumstància la trobem entre els seus populars refranys: “Al febrer, una estona al sol i una altra al foguer. - Febrer, febreret, set capes i un barret. - Crits de lloca al febrer, bons ous al galliner.”

ed. 157 -Domènec Valls i Coll- 14 febrero 2008 Leer más...

Retalls de Blanes
Les tradicions blanenques
Un poble no es configura a partir d’un terme municipal i dels seus habitants, hi ha altres factors essencials, com ara la pròpia història, les costums i les tradicions.
En uns moments en què Blanes està recuperant la seva identitat cultural, com ho demostren les campanyes de normalització lingüística, la qualitat i quantitat dels grups de persones i col·lectius que treballant entorn a la nostra història i altres temes, fan que la cultura a Blanes sigui avui dia excepcional. El que de debò més ens esperona és la voluntat de recuperar les nostres tradicions, de mantenir-les i fins i tot de crear-ne de noves.


ed. 156 -Domènec Valls i Coll- 15 enero 2008 Leer más...

Retalls de Blanes.En el centenari de Pere Puig i Llensa. Cançons i música en temps de Nadal

En les cançons i la música tradicional de casa nostra, com en moltes altres cultures del món, té un paper clau la temàtica religiosa, que inclou diferents gèneres, com ara nadales, goigs i caramelles entre altres. Encara que a causa de les transformacions de la societat s’han anat diluint al llarg del segle passat, a part dels goigs, les nadales són les cançons religioses tradicionals que encara avui tenen més vigència. Darrerament, conscients del valor històric d’aquest patrimoni, al segle XX han sorgit iniciatives que han tornat a reviure i divulgar les nostres cançons i la música nadalenca de sempre.

ed. 155 -Domènec Valls i Coll- 11 diciembre 2007 Leer más...

Retalls de Blanes. Maragall a Blanes
Joan Maragall i Gorina, escriptor i poeta il·lustre, neix a Barcelona el 10 d’octubre de 1860 i mor el 20 de desembre de 1911. L’obra de Maragall, d’una importància que no necessita ser glossada aquí, marca una època gloriosa de la literatura catalana, deixant composicions que s’han perpetuat com exemples de la solidesa de la nostra llengua. Crec de justícia que en la meva columna Retalls de Blanes, dedicada sempre a temes blanencs, comenti la presència a la nostra vila d’una personalitat com la del poeta Maragall.


ed. 154 -Domènec Valls i Coll- 9 noviembre 2007 Leer más...

Retalls de BlanesJunceda mestre del dibuix (2)

Tal com vaig exposar, encara que molt resumit, en el meu article del mes passat, Junceda va integrar-se totalment a la vida blanenca, i la majoria dels seus dibuixos i les diferents il·lustracions de publicacions com el Patufet i les populars novel·les de Josep Mª Folch i Torres i obres de creació pròpia les dibuixava des de Blanes.

ed. 153 -Domènec Valls i Coll- 18 octubre 2007 Leer más...

Retalls de Blanes - Junceda (I)

Joan Garcia-Junceda i Supervia va néixer el dia 13 de febrer de 1881 a Barcelona, on el seu pare, que era comandant de l’exèrcit, estava destinat. Vivien en un edifici a la Rambla de Barcelona, allà varen transcórrer els seus primers anys.

ed. 152 -Domènec Valls i Coll- 5 octubre 2007 Leer más...

Focs artificials

Com ja fa unes quantes dècades hem tornat a gaudir dels tradicionals focs artificials, cada any sorprenents i esperats com un espectacle completament integrat a la nostra cultura. Blanes celebra des del segle XVIII les seves festes principals amb el llançament de coets combinats en diferents barreges pirotècniques, en aquells llunyans temps des de la Plaça de l’Església, lloc privilegiat per poder ser contemplats per tots els blanencs.

ed. 151 -Domènec Valls i Coll- 8 agosto 2007 Leer más...

L’últim campaner de la Parròquia

En Jeroni Matas el coneixia tot el poble, home senzill i amable, sense cap pretensió però servicial i amic de tothom, passarà a l’història com la persona que va posar punt i final a un ofici gairebé extingit com era el de Sagristà i Campaner.

ed. 150 -Domènec Valls i Coll- 20 julio 2007 Leer más...

Què és una almadrava?

No sé quan temps feia, però sí que l’any 1681 ja era a Cala Bona, un dels llocs més idíl·lics de la nostra costa, un artefacte molt peculiar que servia per poder efectuar la pesqueria tan apreciada de la tonyina. Hi havia dues maneres de capturar aquests peixos, una era artesanalment, a mà i amb hams; l’altra, l’almadrava, que era una peça de xarxa molt llarga, podia arribar a fer 1500 metres, era molt gruixuda i de fil de cànem, cotó, lli o espart, perquè havia d’aguantar envestides de bèsties de fins a 400 kg. Era molt alta; feia del fons fins a la superfície.

ed. 150 -Albert Ros i Coll- 20 julio 2007 Leer más...

Els Goigs de Blanes

Aquest és el títol del meu llibre que recentment ha editat l’Arxiu Municipal de Blanes, iniciant l’Ajuntament una nova sèrie de publicacions dedicades a temes relacionats amb els fons de l’arxiu, documents que a través dels segles han configurat la personalitat del nostre poble.
Un dels motius de la publicació del llibre és la donació a l’Arxiu Municipal de tota la meva col·lecció de goigs, de més de 8000 exemplars, junt amb diversa documentació i llibres relacionats amb els goigs.

ed. 149 -Domènec Valls i Coll- 12 junio 2007 Leer más...

El nom del meu barri, “Mas Cremat”

Com la majoria dels barris o veïnats de Blanes, Mas Cremat ha tingut l’encert de conservar el nom d’una de les antigues masies ubicades en el lloc on actualment hi ha construït el meu barri.

ed. 144 -Domènec Valls i Coll- 25 febrero 2007 Leer más...

Les tropes de Napoleó a Blanes

durant la Guerra del Francès (1)

ed. 145 -Domènec Valls i Coll- 25 febrero 2007 Leer más...<< anterior siquiente >>